Montura Calcan

Calcanul (lat. Scophthalmus Maeoticus) este o specie a familiei Pleuronectiforme care populează Marea Neagră şi Marea Azov în regiunile de maxim 100 de metri adâncime. În mod normal calcanul nu depăşeşte lungimi de 60 de centimetri şi greutăţi de 6-7 kilograme, dar au fost pescuite exemplare lungi de 1 metru şi grele de aproximativ 10 kilograme. Perioada reproducerii începe în luna martie, când calcanii masculi se apropie de ţărm pentru a construi cuiburile, şi continuă în lunile mai-iunie, când vin şi femelele.

Pescuitul calcanului se poate face de pe mal sau din barca folosind monturi simple, asemanatoare cu montura pentru chefal prezentata aici.

Mentionam ca dimensiunile monturii ( distanta intre carlige de exemplu ) nu sunt critice, veti vedea la pescari diverse distante, important este sa avem o montura lucrata ingrijit si cel mai important sa fie calcan in zona.

Plumbul folosit poate fi sferic in cazul pescuitului in zone cu piatra, pentru a evita agatarea acestuia sau piramidal in zonele unde nu exista pietre. Greutatea plumbului 80 – 120 grame.

Firul folosit va fi unul cu transparenta ridicata si diametrul de 0,35 – 0,40 mm pentru linia principala, iar pentru carlige fir de 0,22 – 0,28 mm.

Lansetele vor fi cu actiune cuprinsa intre 100 – 300 grame si tambur mare de 40 – 60 mm. Lungimea lansetei este de 3,5 – 4 metri.

In partea de jos a monturii plumbul se va lega cu un vartej.

Ca momeala de baza se foloseste hamsia proaspata sau sarata, care se va intepa in doua locuri pe carlig, sau se pot folosi si alti pestisori marini (ceatal, aterina etc.), fie in stare proaspata, fie sarat, bucati de guvide, rama rosie, bucati de inima de porc sau vita, scoica alba de mare…

montura-calcan

 

One comment on “Montura Calcan

  1. Am folosit o montura identica pentru calcan pe digul de sud de la Navodari. Intr o săptămână de concediu cand nu eram la plaja am prins patru calcani si o pisica de mare. In rest am luat guvide la gauri. Montura este buna, peste sa fie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *