Pastrarea plutelor pentru pescuit

Plutele sunt elemente foarte sensibile ale unei linii de pescuit. Transportul acestora poate fi o problema, din cauza inghesuielii din trusa pescarului, mai ales daca sunt amestecate cu alte accesorii. Se pot rupe foarte usor.

Am vazut la un pescar batran cum transporta plutele intr-o sticla de plastic, o idee ce mi s-a parut destul de buna. Asa ca am imparatsit-o cu voi:

plt

Pastrarea nadelor la rece:cu solutii Samsung.

Cheile Dobrogei

Iata ca a sosit timpul sa facem si o mica drumetie in dorinta de “a pescui” locuri noi. Vizitarea Cheilor Dobrogei a fost un plan mai vechi care in sfarsit s-a materializat. In primul rand ar trebui sa stiti ca informatiile disponibile pe internet sunt incomplete sau eronate ( sau cel putin ce am gasit eu ). Fiind un traseu parcurs recent voi incerca sa va ofer informatii cat mai exacte despre acesta.

 

Accesul in cheile dobrogei se poate face din mai multe locatii insa traseul cel mai bun este cel prezentat in imaginea de mai jos. Eu am parcurs din pacate un traseu dificil, venind dinspre Constanta ( Ovidiu ) am facut stanga iesind de pe E87.

ch2

Drumul 86 este intr-o stare de degradare avansata, acesta prezentandu-se ca aici:

gd10

In plus de asta m-am intors cumva. As fi putut de la Ovidiu sa fac stanga ceea ce era foarte bine. Oricum fie ca veniti din Vest dinspre Bucuresti, din Sud dinspre Constanta sau din Nord dinspre Tulcea, prima localitate unde va trebui sa ajungeti este Mihail Kogalniceanu. Nu recomand traseele prin satele marcate cu rosu pe harta mea, intrucat drumul este extraordinar de prost. In aproximativ 20 de km nu am trecut in treapta a III-a decat de maxim 3-4 ori, si atunci pentru distante de maxim 100 metri.

Dupa ce ajungeti in Mihail Kogalniceanu, mergeti catre Targusor. Odata ajunsi aici, continuati-va drumul, dar fiti cu ochii in dreapta unde veti vedea strada Cheia, pe care va trebui sa intrati, in drum spre Cheile Dobrogei, si localitatea Cheia.

Odata intrati in Cheile Dobrogei, puteti parcurge traseul cu masina ( aproximativ 2 Km ) sau pe jos explorand imprejurimile. Sfatul meu este ca dupa pargurgerea traseului care se termina la intrarea in localitatea Cheia sa va intoarceti inapoi. Asa cum am mai zis din localitatea Cheia spre nord drumul este sub orice critica. Mai bine facem un ocol dar scapam de nervi si eventual probleme ce pot fi cauzate de drum.

 

gd11
Intrarea in Cheile Dobrogei

 

gd6

gd5

 

gd4
Pestera

 

gd3
Panorama

gd2

GD1

In concluzie recomand folosirea traseului verde de pe harta din prima imagine cu revenire in localitatea Mihail Kogalniceanu.

Calatorie placuta !

Montura Oblet

La fel ca si pescuitul guvidelui la Marea Neagra  cel la oblete este la fel de dinamic si antrenant. Obletele umbla in bancuri si se hraneste in continuu, dar mai intens dimineata si seara. Pentru capturarea acestuia trebuie sa retinem bancul pe loc, asta insemnand o nadire aproape continua a locului de pescuit. Ca nada se pot folosi diverse, bucati de paine, urluiala din cereale, faina de porumb, etc.

Ca si momeala se pot folosi vermusi, cocoloase de paine, mamaliga, rama rosie, etc. Nu este un peste foarte pretentios cand trebuie sa se hraneasca.

Pentru pescuit vom folosi o linie simpla, foarte fina. Firul principal va avea o grosime de la 0.08 pana la 0.1 mm, iar forfacul de la 0.06 la 1 mm. Intreaga linie se poate face dintr-o singura bucata, in cazul acesta folosindu-se fir de 0.1 mm. Plumbul de la 0,5 grame in sus in functie de adancimea la care se pescuieste. Pluta trebuie sa aiba o portanta de la 0.5 la 1 grame. Carligele folosite sunt marimea 18 – 24.

Pe forfac in dreptul ochetului carligului se poate adauga o bucatica de varnis rosu pentru atragerea pestelui.

Oblet_line

O alta momeala destul de interesanta, usor de pregatit sunt boabele de grau fierte. Se pun boabele la fiert pana se inmoaie astfel incat sa poata fi usor intepate, dar sa nu se sfarame.

grau

 

 

Plumbuirea liniilor

Plumbuirea liniilor de pescuit in functie de curentul apei:

plumbuireEste evident ca in pescuit dimensiunile monturilor, dispunerea componentelor la distante exacte nu este obligatorie. Se cunosc cazuri de linii facute “pe genunchi” care au intrecut si cele mai profi unelte. Insa respectarea unor detalii si incercarea de a realiza cat mai aproape de desen o montura sau linie nu poate decat sa ajute.

Iata mai jos cateva greseli de plumbuire:

errplbIn partea stanga s-a efectuat o plumbuire prea usoara, in acest caz momeala si intreaga linie va fi mult ridicata de forta curentului.

In partea dreapta observam o linie cu foarte mult plumb, momeala ramanand captiva pe fundul apei.

Presupunem ca s-a dorit a se pescui la jumatatea adancimii apei.

De asemenea exista si cateva greseli de prezentare a momelii, greseli generate de o plumbuire inadecvata:

prez

In primul caz, plumbul se afla in fata momelii, iar de regula pestele cauta momeala inaintand contra curentului. In acest caz pestele devine suspicios si poate renunta la a incerca momeala.

In al II-lea caz plumbul este prea aproape de momeala, aceasta nemaifiint prezentata “natural”. Si in acest caz pestele poate renunta !

Fir Intins !

 

Montura de finete

Montura prezentata mai jos este o montura considerata de finete, capabila sa simta si cele mai slabe trasaturi. Pluta va fi tip “pana” pentru a putea fi trasa usor de peste. Se foloseste plumbuirea progresiva. Linie recomandata pentru pescuitul la fund.

linie simpla1

Pretabila la inceput de sezon cand trasaturile sunt mai “anemice”. Pentru pescuit in ape dulci la stationar.

 

Montura cu srot de floarea soarelui

Srotul este un produs rezultat in urma procesului de obtinere a uleiului alimentar. Se gaseste sub forma de turte, cilindri, fulgi. In cazul pescuitului srotul se poate folosi singur sau in combinatie cu diverse nade. Este foarte apreciat pentru pescuitul mrenei sau a crapului, dar s-au obtinut rezultate si la somn.

In continuare se prezinta o montura cu placa de plumb. Se foloseste un cubulet de srot care se poate taia din turta cu ajutorul unui fierastrau. Cubuletul se taie mai mare ca placa de plumb pentru ca in apa montura se poate aseza cu plumbul deasupra. Placa are dimensiuni aproximativ cu o cutie de chibrit si grosime de 3 mm. Se dau 5 gauri in placa unde se vor lega carligele, iar pe o alta latura se ataseaza un inel pentru legare la linia principala. Firul pentru carlige va fi textil. Se practica niste santuri pe lateralele cubului sau se pot da gauri cu burghiul pt boilies, iar carligele se infig ca in al II-lea desen direct in srot. Dupa ce se scufunda, srotul va “inflori” adica isi va mari dimensiunile. Montura se verifica cam la 3 ore. Pestii vor aspira srot, si odata cu acesta si carligele. Cubuletul se prinde pe placa cu ajutorul unui elastic de cauciuc pentru legat bancnote sau taiat dintr-o camera de bicicleta.

mstrot Aspectul monturii gata de a fi servita:

mstrot2

eMag si piata produselor de pescuit

Asa cum ne-a obisnuit magazinul online eMag vine cu o noua oferta in categoria Sport & Activitati in aer liber si anume produse destinate pescuitului si vanatorii. Oferta nu este foarte variata ca in cazul unui magazin de profil axat numai pe acest segment, insa la eMag primeaza produsele de calitate, incadrate in categoria buget mediu. Trebuie precizat ca nu toate produsele de pe site-ul eMag sunt vandute direct de acestia. Sunt produse puse la vanzare de magazinele afiliate la eMag.

Puteti viziona intreaga colectie de articole de pescuit dand click pe acest LINK

mulink

Permise pentru Delta Dunarii

Incepand din acest an permisele necesare pentru activitati de pescuit si turism in Delta Dunarii se pot achizitiona si online, de pe site-ul oficial al ARBDD. Va puteti procura online urmatoarele tipuri de permise:

Permise online – REZERVATIA BIOSFEREI DELTA DUNARII

……………………………………………………………………………
Permis de acces în rezervaţie pentru turişti
– cu valabilitate 24 ore – 5 LEI/ Persoană
– cu valabilitate un sejur (max. o săptămână) – 15 LEI/ Persoană
– (anual) cu valabilitate până la 31 dec – 30 LEI/ Persoană……………………………………………………………………………
   Permise de acces pentru nave şi ambarcaţiuni:
– cu valabilitate un sejur (max. o săptămână) – 20 LEI/ Navă; Ambarcaţiune
– (anual) cu valabilitate până la 31 dec – 100 LEI/ Navă; Ambarcaţiune……………………………………………………………………………
   Permise de acces pentru autovehicule:
– cu valabilitate 24 ore – 10 LEI/ Autovehicul
– (anual) cu valabilitate până la 31 dec – 100 LEI/ Autovehicul

……………………………………………………………………………
   Permise de pescuit recreativ/sportiv:
– (anual) cu valabilitate până la 31 dec – 30 LEI/ Persoană
– (anual) cu valabilitate până la 31 dec – 10 LEI/ Elev, Student, Persoană cu handicap uşor şi mediu
……………………………………………………………………………

Nu uitati: In perimetrul Rezervatiei nu este permisa camparea decat in locurile special amenajate, din pacate cateva la numar si cu densitatea de turist / mp foarte mare.

Cumpara permis de aici:

shop_permis

 

 

— UPDATE 02.07.2015 —
Astazi am facut prima poba a platformei online de plati pentru permise. In 5 minute am facut trnzactia si am primit pe email permisul, gata de tiparit si luat in posesie. In concluzie, da, se pot achizitiona permise si online.
FELICITARI pentru acest lucru celor de la ARBDD!

blr