Cum sa nu pescuiesti

In articolul de fata incercam sa va prezentam cateva greseli frecvente ale pescarilor la stationar. In urma cu o zi am participat la un concurs de pescuit, organizat la nivel de amatori / incepatori. Ce am vazut m-a uimit, o sumedenie de greseli.

 • Organizeaza locul de pescuit cat mai ergonomic, astfel incat sa poti observa in permanenta lansetele si unditele. De asemenea sa ai la indemana momeala precum si trusa cu accesorii. Pescarul este bine sa petreaca timpul pe loc, in apropierea unditelor.
 • Nu astepta sa ai o captura si cand drilul e pe sfarsite sa te intrebi unde-i minciogul.
 • Nu exagera cu nada folosita. Nu cred ca tie ti-ar place sa primesti intr-o farfurie impreuna, felul I, II si III la un loc. Foloseste doar nada pentru specia vizata. Un exces de material de nadire poate atrage pestii de dimensiuni mici ceea ce va duce la trasaturi inutile si rezultate slabe.
 • Pregateste-ti monturi de rezerva. Nu pierde timp confectionand pe malul apei o noua montura. Astfel nu vei fi distras de la urmarirea betelor. In cazul unei monturi rupte o schimbi cat mai repede si continui pescuitul.
 • Daca folosesti lansete si undite in acelasi timp nu le amesteca, pune lansetele intr-o parte, si unditele in cealalta. Tine cont de faptul ca bataia vantului va muta firul de la undita, in timp ce firul de la lanseta va fi mult mai stabil. De exemplu daca vantul bate din stanga aseaza de la stanga la dreapta intai lansetele apoi unditele.
 • Tine aproape de tine doar strictul necesar. Utilizeaza o trusa cu compartimente in care sa gasesti rapid accesoriile necesare. Nu tine amestecate unele cu altele. Fiecare accesoriu sa aiba locul lui. Foloseste intodeauna aceasta trusa si pune intodeauna accesoriile in acelasi compartiment. Astfel vei gasi ce-ti trebuie chiar si cu ochii inchisi.
 • Inainte de a te apuca de pescuit verifica-ti sculele. Am vazut o mulineta care era cat pe ce sa se dezintegreze. Pescarul o curatase cu cateva zile inainte, s-a luat cu alte treburi si a uitat sa stranga cateva suruburi. Am vazut de asemenea o pluta crapata care ” a luat apa” devenind mult mai grea.
 • Fa-ti o lista cu ce trebuie sa ai la tine si verifica inainte de a pleca daca ai cele necesare. ” Nu ai un cutit ?” s-a auzit la un moment dat. Pescarul vroia sa taie un pestisor pentru a-l folosi ca momeala “la imbucatura” .

Fire intinse !

bu

Montura chefal

Mai jos este prezentata o montura simpla pentru chefal. Se vor folosi urmatoarele elemente:

Carlige cu tija lunga, astfel:

 • primavara – Nr. 2, 3;
 • vara – Nr. 1, 2;
 • toamna Nr. 1, 1/0

Carligele se leaga cu fir 0.25 – 0.30

Montura se realizeaza cu fir 0.35 – 0.40

Firul pe mulineta 0.30 – 0.40

Firul in toate cazurile va avea cuoarea alba sau transparent.

Pluta flotor trebuie sa salte carligul aproximativ 45 grade (vezi in dreapta jos pozitia corecta) . Va fi vopsita in culori fluorescente rosu, verde sau combinat.

Montura chefal

Montura undita caras

Montura simpla pentru atasarea la o varga. Se obtine o undita excelenta pentru pescuitul acestui peste. Se va tine cont ca lungimea liniei sa fie aproximativ egala cu cea a batului, sau un pic mai lunga cu 20-30 cm, pentru o manevrabilitate usoara.

linie

Monturile pentru caras trebuie sa se caracterizeze prin finete, de aceea montura va trebui sa aiba cat mai putine elemente ( noduri, stopere, etc ). Firul folosit va fi de maxim 0.20 pentru linia principala ( optim 0.18 ) iar pentru struna maxim 0.16. Se va folosiun fir cu transparenta ridicata. Carligele se vor alege in functie de marimea pestelui vizat marimea 10 – 14, uzual numarul 12 . Pluta cu portanta de 1,5 –  2,5 grame.

Fir Intins !