Dimensiuni accesorii pescuit

De multe ori fiind pusi in situatia de a ne face singuri monturile gasim in tutoriale trecute marimea accesoriilor folosite, de exemplu carlig marimea 4. Cum pe carlige sau alte accesorii este aproape imposibil a marca dimensiunile, si cum pastrarea lor pe dimensiuni este orecum dificila, vom avea nevoie de un indrumator, o schita cu dimensiuni 1:1

Va propun sa vizualizati materialul atasat. Pentru utilizare acesta se printeaza 1:1. Apoi suprapuneti carligul peste desen si astfel veti afla marimea.

Dati click pe link pentru a accesa documentul.

DESCARCA SI PRINTEAZA DOC PDF

hook

Montura Guvide pentru Marea Neagra

Pentru pescuitul guvidelui la marea neagra recomand o montura simpla, la fel ca si pescuitul acestui peste ( vezi link aici )

Se foloseste un plumb cu greutate de 30-60 G. Nu este obligatoriu respectarea acestui gramaj, insa o greutate foarte mare va face insesizabila trasatura pestelui, iar o greutate mai mica ar favoriza deplasarea monturii de catre curenti.
Plumbul rotund se agata si blocheaza mult mai greu printre obstacole.

Se vor folosi 1 sau 2 carlige numarul 4-8 cu tija lunga.

Carligul de jos trebuie “sa cada” deasupra plumbului.

Aceasta nu este o montura “critica” la care sa respectati intocmai dimensiunile, de regula constructia ei se face in functie de locul de pescuit.

v1-2

 

Pescuitul guvidelui “la pietre”

Pescuitul guvidelui la Marea Neagra se poate face si la la stabilopozi, la pietre cum zic localnicii. Este un pescuit antrenant la care poate participa intreaga familie. Atentie doar sa nu alunecati de pe stabilopozii sau pietrele ude. Ca ustensile putem folosi o lanseta usoara cu care vom cobora momeala pana spre fundul apei. Lasam plumbul sa atinga fundul apei si vom incerca sa simtim vibratiile produse de apucarea momelii de catre guvide moment in care vom smuci scurt pentru intepare, apoi vom mulina scotand pestele din apa. Plumbul recomandat este cel de forma sferica, pentru a nu se agata printre pietre.

guvide

Ca momeala scoicele numite midii ar fi cele mai folosite. Acestea se culeg chiar de la fata locului. Acolo unde exista scoici exista si guvide, scoica fiind hrana lui preferata. Se pot folosi direct, dar nu rezista mult pe carlig sau se pot fierbe in apa de mare, carnea devenind astfel mai tare si rezistand mai mult timp. Carligele recomandate sunt cele cu tija lunga pentru ca sa putem aseza cat mai bine momeala dar si pentru a putea extrage carligul din gura guvidelui.

Am mai folosit ca momeala pipote de pui nefierte, sau rama de mare, care din pacate se gaseste mai greu si este scumpa in comparatie cu alte momeli. Incercati totusi la midie.

Montura folosita o puteti vedea in imaginea de mai jos:

PONT: Pentru a simti mai bine trasatura guvidelui folositi o lanseta mai scurta 2 – 2,5m. O lanseta lunga amortizeaza vibratiile.

Fir Intins !

guvide  guv2

Update: Pe 25 Apr. a mers excelent la pipote de pui. Langa mine un pescar care incerca la scoica nu a prins nimic ( pana si-a agatat montura s-a suparat si a plecat ). In intervalul cat l-am avut coleg am luat 2 guvizi. Pescuiam aproape unul de celalalt ( 3 metri maxim intre momeli ). Deci se pare ca uneori guvizii poftesc si la “trufandale”.

Vobler Oblete

Obletele este hrana “preferata” a avatului. De aceea folosirea unor voblere care imita acest pestisor este foarte utila. Mai jos aveti un model de vobler pe care l-am realizat si testat cu succes, fiind foarte prinzator. Voblerul este de tip usor scufundator, realizat din lemn de balsa. In imagine se vede si o poza cu un oblete dupa care ne-am inspirat.

In curand fotografii cu voblerul.

oblete2

Metode de aflare a punctelor cardinale

In lipsa unei busole aflarea punctelor cardinale necesare orientarii nu este o sarcina imposibila. Voi prezenta cateva metode de aflare a acestora aflate la indemana oricui:

1. Metoda cu ajutorul ceaului analogic

Metoda prezentata presupune sa avem la noi un ceas analogic ( cu ace indicatoare ) care sa fie reglat corect. Pentru aflarea punctelor cardinale vom orienta acul indicator al orei catre soare. Apoi ne imaginam o dreapta catre ora 12.00. Bisectoarea unghiului format de dreapta orar, si dreapta de la ora 12.00 ne va indica punctul cardinal SUD, celelelte situandu-se astfel:

Nord – opus sudului’

Est – In dreapta Nordului;

Vest – in stanga Nordului exact ca pe cadranul unei busole.

pcard

 

2. Metoda umbrei betelor

Se infige in pamant un bat. Se marcheaza capatul umbrei cu o piatra sau orice alta metoda. Dupa aproximativ 15 – 20 minute se va marca al doilea punct in care se afla capatul umbrei. Apoi se stabileste jumatatea distantei dintre cele doua pietre. Linia imaginara care pleaca de la aceasta jumatate catre bat, este axa Nord/Sud.

bete

 

Succes !