Voblere

Voblerul este o imitatie a unei vietati, de regula pestisor construita din diferite materiale cum ar fi lemn de tei, lemn de balsa, plastic polistiren, etc.

Majoritatea voblerelor incearca sa imite un pestisor real insa exista si exceprii, unii considerand ca voblerele strident colorate sunt mai prinzatoare. Factorii care fac ca un anumit model sa fie mai bun decat celelalte sunt diversi, cum ar fi:

Transparenta apei;

Specia vizata pentru capturare;

Adancimea de evolutie a voblerului;

Forma constructiva;

Coloritul;

Zgomotul produs;

etc.

Cred ca practica este cea mai buna pentru a sti ce vobler este necesar intr-un anumit loc la un anumit moment. Ca exemplu in alegerea voblerelor, cred ca unul ce imita un biban va fi mai putin prinzator fata de unul care imita un oblete, atunci cand se vizeaza capturarea avatului.

Din punct de vedere constructiv voblerul se prezinta astfel:

vobler vobler_disecat

 

Observam corpul voblerului care dispune de un colorit specific. Pe corp sunt dispuse doua sau trei ancore, barbeta care are rolul de a seta adancimea de evolutie prin forma si pozitia acesteia, ochii de preferat 3D pentru un efect mai bun, ochetul de ancorare la linia principala.

Ochetii pot face parte dintr-o armatura construita dintr-o singura bucata ( ca in imaginea de mai sus ) fiind si cei mai siguri, sau pot fi confectionati individual si infiletati in corpul voblerului.

Plumbul de lestare determina tipul de vobler dar si pozitia la orizontala a acestuia:

  1. Plutitoare (Floating)
  2. Plutitoar lent (Slow Floating)
  3. Flotabilitate neutră (Suspending)
  4. Scufundare lentă (Slow Sinking)
  5. Scufundare (Sinking)
  6. Scufundare rapidă (Fast Sinking)

Putem avea un singur plumb ca in desenul de mai sus sau mai multi amplasati dea lungul axei principale a voblerului. De asemenea pozitia plumbului stabileste oscilatia sau bataia voblerului. Un plumb amplasat mai spre cap produce o oscilatie rapida a voblerului, ir plasat mai spre coada va produce o oscilatie lenta.

 

Capcana Impotriva Tantarilor

O iesire in natura, la pescuit sau in orice alt scop poate fi un esec din cauza tacurilor tantarilor. Exista o multitudine de masuri de combatre a acestora de la fumigene, pastile pana la echipamente electronice cu ultrasunete. Totusi, nu de putine ori s-a constatat ca solutiile simple si la indemana pot avea un randament superior celor “omologate”. De aceea va propun sa incercati metoda de indepartare a tantarilor, folosind o capcana de tantari conform desenului de mai jos.

MULT SUCCES !

antitantar