Masurari in teren

Masurarea latimii unui curs de apa:

1. Incearca sa gasesti un reper pe malul opus (B). Pune barbia in piept, iar una din  palme o pui deasupra fruntii ca un cozoroc. Priveste reperul astfel incat acesta sa se afle la baza palmei. Fara a misca capul si palma executa o intoarcere la 90 de grade. Vezi ce observi la baza palmei un alt reper in punctul C. Masoara la pas distanta din locul unde te afli pana in punctul C. Lungimea CD este egala cu latimea cursului de apa.

masurar

2. Aflandu-va in punctul A cautati un reper pe malul opus, o piatra, un copac, etc ( punctul X ). Va rotiti 90 de grade si faceti 15 pasi. Aici marcati locul, cu o piatra, un bat, o haina sau altceva, (punctul B) . Continuati in aceeasi directie cu inca 15 pasi pana in punctul C . Odata ajuns aici va rotiti iarasi 90 de grade si va deplasati pana cand reperele din punctele X si B se suprapun. Punctul unde aceste repere se suprapun este Y. Distanta CY este distanta AX adica chiar latimea cursului de apa.

latime2

 

Montura stiuca la copca

De fapt nu voi prezenta cum se leaga pestisorul viu sau mort in capatul liniei ci va voi arata cum se realizeaza o montura simpla fara a fi nevoie de lanseta. Avantajul este ca materialele se pot gasi la fata locului, asadar putem pleca la pescuit la copca cu bagaje cat mai putine. Deasupra copcii, aproximativ la jumatate se aseaza un bat care va ghida firul pe mijloc, stiut fiind faptul ca copca ingheata dinspre exterior spre centru. Astfel exista un risc mai scazut ca firul sa fie prins in gheata. Apoi in continuarea firului la aproximativ 50 cm legam capatul liniei de un alt bat, paralel cu primul. Se poate atasa pe fir si o pereche de clopotei pentru avertizare. Si cu asta montura este gata. In momentul in care stiuca va ataca pestisorul va fugi cu el, tragand batul al II-lea pana ce acesta se blocheaza deasupra copcii. Efectul de intepare este unul destul de bun.

montura_pv

 

montura_pv2

Montura caras / crap

Montura simpla caras / crap cu momitor culisant. Montura este realizata cu fir textil de 0,25. Se folosesc doua margele pentru ca opritoarele sa nu intre in tija momitorului. Cele doua carlige daca sunt trase in jos si in sus vor atinge momitorul cand montura este tinuta ca in desen, dar nu trenuie sa se atinga intre ele. Aceasta montura are un recul foarte bun, ajutand la inteparea sigura si rapida a capturii. Se foloseste pe lanseta, greutatea momitorului si a nadei fiind suficiente pentru lansare. Unele momitoare au suplimentar in interior peste tija de plastic plumb suplimentar.

montura caras

Urmatoarea montura nu difera foarte mult fata de prima. Carligele sunt dispuse in acest caz la baza momitorului.

montura caras2

Fir intins.