Folosirea panzei carbonizate la aprinderea focului

Panza carbonizata, asa cum veti vedea in clipul urmator se va comporta ca un carbune in initializarea focului. Aceasta poate pastra o scanteie pentru o perioada lunga de timp, putand fi folosita ulterior. Panza carbonizata se obtine din arderea fara flacara a unei panze cu fibra naturala, de preferat bumbac. Ca vas de ardere se poate folosi o cutie de ness cu o gaura in capac pentru evacuarea gazelor, conform fotografiei urmatoare.

DSCN3663 DSCN3666

Avantajul acestei panze este ca o singura scanteie, oricat de mica ar fi odata ajunsa pe panza va fi “captata” si multiplicata de aceasta.

Va doresc succes !

Matrita simpla pentru plumbi !

Inainte de a ne apuca de treaba trebuie sa avem in vedere cateva aspecte referitoare la protejarea in fata anumitori factori de risc ( protectia muncii ):

  • Vaporii de plumb sunt toxici pentru organism. Topirea si turnarea plumbului se va face in aer liber, iar daca nu este posibil in incaperi bine ventilate;
  • Se va evita contactul plumbului topit cu apa;
  • Folositi ochelari de protectie.

Matrita se confectioneaza dintr-o bucata de tabla. Se vor efectua doua gauri opuse pentru introducerea unui dorn, plumbul devenind astfel culisant. Se pot copia plumbi deja existenti cu forma de romb, picatura, etc. Matrita se aseaza peste o placa de gresie.

SUCCES !

m1

m2

 

 

mat2

mat4

Aprinderea unui foc cu ajutorul amnarului.

Pentru clipul de mai jos am folosit un amnar combinat cu un rezervor simplu ” Made in China” cu un pret de aproximativ 1 USD. Amnarul este un recipient de plastic, ce are in interiorul sau spatiu pentru combustibilul de aprindere si pe laterale, tot in interior doua bucati de pasla care se vor imbiba. Ca si combustibil am pus benzina pur si simplu.

Cateva aspecte fata de acest amnar:

PRO: usor, scantei puternice, dopul rezervorului este prevazut cu garnitura, pe tija dopului se afla o bucata de otel tare necesara obtinerii scanteilor, focul se aprinde din prima daca avem combustibil suficient.

CONTRA: Imitatie chinezeasca ieftina a marcii Zippo

$(KGrHqJHJDgFG8yjfvygBR0iMz6k2!~~60_12

Video:

——————–

O noua iesire in natura si aprinderea focului folosind un alt model de amnar tip “cheie” un cutit realizat din panza de gater, si vegetatie uscata gasita la fata locului.

Bushcraft

Bushcraft

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bushcraft este termenul folosit pentru aptitudinile de supraviețuire pe termen lung. Este un termen mai popular printre vorbitorii de limba englezǎ, însă denumirea este din ce în ce mai asimilată și în limba altor popoare. Denumirea a fost popularizată în emisfera sudică (Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud) de maiorul australian Les Hiddins cunoscut mai mult pentru emisiunile anilor 80, „Bush Tucker man“. În emisfera nordică omologul său, Mors Kochanski și mai recent prin Ray Mears, termenul câștigă teren mai ales în Marea Britanie, prin emisiunile sale despre supraviețuirea pe termen scurt și lung în natură. Bushcraft este de fapt abilitatea de a supraviețui și a avea o viață decentă cu resursele oferite de natură. Aptitudinile „Bushcraft-ului“ sunt date de cunoștințele strămoșilor umani despre colectarea și folosirea resurselor din zonele în care trăiau. Buscraft cuprinde o listă de aptitudini: obținerea și întreținerea focului, urmărirea și vânarea animalelor, construcția adăpostului, uzul obiectelor tăioase ca toporul și cuțitul, colectarea plantelor comestbile necultivate, sculptarea lemnului cu unelte simple (cuțit, topor, cuțit curbat), construcția de recipiente din materiale naturale, confecționarea sforilor, împletirea crenguțelor pentru construirea coșurilor sau obiecte de artizanat și multe altele. Acestea sunt abilitățile cunoscute strămoșilor noștri, multe dintre ele fiind folosite și astăzi printre popoarele băștinașe ale lumii sau chiar ca hobby pentru cei din țările puternic industrializate.

————————————————————————————————————————————

Primul meu cutit pentru brushcraft:

Am decis sa imi fac un cutit pe placul meu pentru iesirile in natura. Nu am optat pentru “iatagane” de mari dimensiuni, am dorit sa am un cutit usor, mic si rezistent. Nefiind expert in prelucrarea si tratarea fierului m-am decis sa incerc construirea acestuia dintr-o lama de fierastrau uzata, motivul fiind acela ca aceasta lama este deja calita. Debitarea cutitului am facut-o cu un flex. Din pacate cuprins de febra lucrului, nu am facut fotografii decat spre final. Cutitul obtinut are o lama rezistenta, se poate folosi cu succes pentru taiat si despicat lemne, lovirea lamei cu un corp dur nefiind o problema. De asemenea produce scantei puternice la frecarea pe bara de magneziu, fiind util la aprinderea focului. Pe parcurs sper sa vedeti acest cutit in actiune intr-unele din videoclipurile mele viitoare.

knife0

 

Panza din care am debitat lama cutitului.

 

knife1

 

Cutitul la final.