Cum sa nu pescuiesti

In articolul de fata incercam sa va prezentam cateva greseli frecvente ale pescarilor la stationar. In urma cu o zi am participat la un concurs de pescuit, organizat la nivel de amatori / incepatori. Ce am vazut m-a uimit, o sumedenie de greseli.

  • Organizeaza locul de pescuit cat mai ergonomic, astfel incat sa poti observa in permanenta lansetele si unditele. De asemenea sa ai la indemana momeala precum si trusa cu accesorii. Pescarul este bine sa petreaca timpul pe loc, in apropierea unditelor.
  • Nu astepta sa ai o captura si cand drilul e pe sfarsite sa te intrebi unde-i minciogul.
  • Nu exagera cu nada folosita. Nu cred ca tie ti-ar place sa primesti intr-o farfurie impreuna, felul I, II si III la un loc. Foloseste doar nada pentru specia vizata. Un exces de material de nadire poate atrage pestii de dimensiuni mici ceea ce va duce la trasaturi inutile si rezultate slabe.
  • Pregateste-ti monturi de rezerva. Nu pierde timp confectionand pe malul apei o noua montura. Astfel nu vei fi distras de la urmarirea betelor. In cazul unei monturi rupte o schimbi cat mai repede si continui pescuitul.
  • Daca folosesti lansete si undite in acelasi timp nu le amesteca, pune lansetele intr-o parte, si unditele in cealalta. Tine cont de faptul ca bataia vantului va muta firul de la undita, in timp ce firul de la lanseta va fi mult mai stabil. De exemplu daca vantul bate din stanga aseaza de la stanga la dreapta intai lansetele apoi unditele.
  • Tine aproape de tine doar strictul necesar. Utilizeaza o trusa cu compartimente in care sa gasesti rapid accesoriile necesare. Nu tine amestecate unele cu altele. Fiecare accesoriu sa aiba locul lui. Foloseste intodeauna aceasta trusa si pune intodeauna accesoriile in acelasi compartiment. Astfel vei gasi ce-ti trebuie chiar si cu ochii inchisi.
  • Inainte de a te apuca de pescuit verifica-ti sculele. Am vazut o mulineta care era cat pe ce sa se dezintegreze. Pescarul o curatase cu cateva zile inainte, s-a luat cu alte treburi si a uitat sa stranga cateva suruburi. Am vazut de asemenea o pluta crapata care ” a luat apa” devenind mult mai grea.
  • Fa-ti o lista cu ce trebuie sa ai la tine si verifica inainte de a pleca daca ai cele necesare. ” Nu ai un cutit ?” s-a auzit la un moment dat. Pescarul vroia sa taie un pestisor pentru a-l folosi ca momeala “la imbucatura” .

Fire intinse !

bu

Pescuitul guvidelui “la pietre”

Pescuitul guvidelui la Marea Neagra se poate face si la la stabilopozi, la pietre cum zic localnicii. Este un pescuit antrenant la care poate participa intreaga familie. Atentie doar sa nu alunecati de pe stabilopozii sau pietrele ude. Ca ustensile putem folosi o lanseta usoara cu care vom cobora momeala pana spre fundul apei. Lasam plumbul sa atinga fundul apei si vom incerca sa simtim vibratiile produse de apucarea momelii de catre guvide moment in care vom smuci scurt pentru intepare, apoi vom mulina scotand pestele din apa. Plumbul recomandat este cel de forma sferica, pentru a nu se agata printre pietre.

guvide

Ca momeala scoicele numite midii ar fi cele mai folosite. Acestea se culeg chiar de la fata locului. Acolo unde exista scoici exista si guvide, scoica fiind hrana lui preferata. Se pot folosi direct, dar nu rezista mult pe carlig sau se pot fierbe in apa de mare, carnea devenind astfel mai tare si rezistand mai mult timp. Carligele recomandate sunt cele cu tija lunga pentru ca sa putem aseza cat mai bine momeala dar si pentru a putea extrage carligul din gura guvidelui.

Am mai folosit ca momeala pipote de pui nefierte, sau rama de mare, care din pacate se gaseste mai greu si este scumpa in comparatie cu alte momeli. Incercati totusi la midie.

Montura folosita o puteti vedea in imaginea de mai jos:

PONT: Pentru a simti mai bine trasatura guvidelui folositi o lanseta mai scurta 2 – 2,5m. O lanseta lunga amortizeaza vibratiile.

Fir Intins !

guvide  guv2

Update: Pe 25 Apr. a mers excelent la pipote de pui. Langa mine un pescar care incerca la scoica nu a prins nimic ( pana si-a agatat montura s-a suparat si a plecat ). In intervalul cat l-am avut coleg am luat 2 guvizi. Pescuiam aproape unul de celalalt ( 3 metri maxim intre momeli ). Deci se pare ca uneori guvizii poftesc si la “trufandale”.

Pescuitul la avat cu momeli artificiale

Avatul este un peste rapitor care vaneaza de obicei in grup. Ii plac apele involburate in zona anafoarelor, acolo unde va fi gasit frecvent. Nu ezita a se apropia de mal, multe atacuri fiind vazute la distante foarte mici, 1-2 metri de mal.

Hrana preferata a acestuia pare a fi obletele, insa nu se sfieste sa consume si alte vietati, in principal insecte cazute in apa.

Perioadele bune de pescuit sunt primavara si toamna, dar nu este o regula generala. Dimineata si seara pot fi observate atacuri mai intense din partea acestuia.

Atacul avatului este unul rapid, insa imediat dupa atac acesta se “moleseste” , veti observa la lanseta o smucitura puternica, apoi pestele ramane inert, fiind usor de adus la mal.

Echipament pentru avat: lanseta usoara. Eu prefer o lanseta de lungime medie avand in vedere ca greutatea toatala a monturii se situeaza intre 10-20 grame.

Monturi: ca si monturi se pot folosi, lingurite, voblere, twistere, taparine, etc

lingurita
Lingurita Rotativa
twister
Twister Silicon
tapa
Carlig Taparina

ATENTIE: dimensiunea minima a capturii ce poate fi retinuta este de 30 cm. De asemenea pentru a fi in legalitate nu trebuie sa utilizati pe lanseta taparina cu mai mult de doua carlige.

Tehnica de pescuit: se arunca montura cat mai departe de mal apoi se mulineaza de 3-4 ori dupa care se face o pauza de 3-4 secunde. Avatul ataca de cele mai multe ori in timpul pauzei, cand momeala tinde sa cada spre fundul apei. In momentul atacului si dupa nu vom schimba viteza de mulinare, asta deoarece asa cum am amintit avatul nu opune prea multa rezistenta.

avat