Cheile Dobrogei

Iata ca a sosit timpul sa facem si o mica drumetie in dorinta de “a pescui” locuri noi. Vizitarea Cheilor Dobrogei a fost un plan mai vechi care in sfarsit s-a materializat. In primul rand ar trebui sa stiti ca informatiile disponibile pe internet sunt incomplete sau eronate ( sau cel putin ce am gasit eu ). Fiind un traseu parcurs recent voi incerca sa va ofer informatii cat mai exacte despre acesta.

 

Accesul in cheile dobrogei se poate face din mai multe locatii insa traseul cel mai bun este cel prezentat in imaginea de mai jos. Eu am parcurs din pacate un traseu dificil, venind dinspre Constanta ( Ovidiu ) am facut stanga iesind de pe E87.

ch2

Drumul 86 este intr-o stare de degradare avansata, acesta prezentandu-se ca aici:

gd10

In plus de asta m-am intors cumva. As fi putut de la Ovidiu sa fac stanga ceea ce era foarte bine. Oricum fie ca veniti din Vest dinspre Bucuresti, din Sud dinspre Constanta sau din Nord dinspre Tulcea, prima localitate unde va trebui sa ajungeti este Mihail Kogalniceanu. Nu recomand traseele prin satele marcate cu rosu pe harta mea, intrucat drumul este extraordinar de prost. In aproximativ 20 de km nu am trecut in treapta a III-a decat de maxim 3-4 ori, si atunci pentru distante de maxim 100 metri.

Dupa ce ajungeti in Mihail Kogalniceanu, mergeti catre Targusor. Odata ajunsi aici, continuati-va drumul, dar fiti cu ochii in dreapta unde veti vedea strada Cheia, pe care va trebui sa intrati, in drum spre Cheile Dobrogei, si localitatea Cheia.

Odata intrati in Cheile Dobrogei, puteti parcurge traseul cu masina ( aproximativ 2 Km ) sau pe jos explorand imprejurimile. Sfatul meu este ca dupa pargurgerea traseului care se termina la intrarea in localitatea Cheia sa va intoarceti inapoi. Asa cum am mai zis din localitatea Cheia spre nord drumul este sub orice critica. Mai bine facem un ocol dar scapam de nervi si eventual probleme ce pot fi cauzate de drum.

 

gd11
Intrarea in Cheile Dobrogei

 

gd6

gd5

 

gd4
Pestera

 

gd3
Panorama

gd2

GD1

In concluzie recomand folosirea traseului verde de pe harta din prima imagine cu revenire in localitatea Mihail Kogalniceanu.

Calatorie placuta !

In Delta Dunarii cu bicicleta ?!

Plictisit de mesterit la scule in aceasta perioada de lunga prohibitie, si dorind de asemenea sa fac o plimbare mai excentrica in natura m-am hotarat: asaltul Deltei pe bicicleta.

Nu este un asalt in forta, eu nefiind un super biciclist, este o abordare a unui traseu de complexitate medie.

Ca si echipament;

  • Bicicleta FirstBike;
  • Rezerva de apa;
  • Pompa
  • Petice rapide
  • Camera
  • Cheie multifunctionala

Intregul traseu a presupus parcurgerea a 44 Km in conditii de macadam, cu pauze pentru hidratare, fotografiere si odihna. Mentionez inca odata ca nu sunt un biker profesionist.

Startul:

Startul s-a dat de la garajul meu, si a avut ca tinta ajungerea in apropierea unor insule pe cursul Dunarii:

etapa1

Din pacate o parte a traseului a presupus traversarea unei zone inundate drept pentru care traseul nu a fost parcurs decat pana la jumatate ( 10 Km ).

Traseul:

trecere

Intrarea spre digul de la “7 Tevi” ! Trebuie traversate aceste sine de cale ferata.

Imediat in stanga si in drepta ni se infatiseaza mirifica lume a baltilor ce formeaza o mica parte din Delta:

first padure

 

Ajung in cele din urma la o padure inundata, aici s-a incheiat prima parte a traseului. Neavand cum sa inaintez, renunt si fac cale intoarsa spre Tulcea. Ajuns pe faleza, constat ca am parcurs aproximativ 15 Km, prea putin imi zic. Ma asez pe o banca! Deodata imi cade fisa. In fata mea debarcader si o salupa pentru trecere Dunare. Achit cei 3 Lei si ajung “peste drum” dincolo de Dunare in comuna Tudor Vladimirescu. Hotarasc, merg spre Ceatalchioi, o localitate din Delta. Incepe pedalarea. Traseul este extraordinar, recomand tuturor celor care doresc o iesire. Drumul este pe alocuri asfaltat, pe alte portiuni pietruit, pe altele cu denivelari, etc. Tocmai bun pentru un traseu mixt si de complexitate medie.

barca capat Capture Ceatalchioi dincolo dunare macadam padureceatalchioi patlageanca spre_periprava stalp stop

Metode de aflare a punctelor cardinale

In lipsa unei busole aflarea punctelor cardinale necesare orientarii nu este o sarcina imposibila. Voi prezenta cateva metode de aflare a acestora aflate la indemana oricui:

1. Metoda cu ajutorul ceaului analogic

Metoda prezentata presupune sa avem la noi un ceas analogic ( cu ace indicatoare ) care sa fie reglat corect. Pentru aflarea punctelor cardinale vom orienta acul indicator al orei catre soare. Apoi ne imaginam o dreapta catre ora 12.00. Bisectoarea unghiului format de dreapta orar, si dreapta de la ora 12.00 ne va indica punctul cardinal SUD, celelelte situandu-se astfel:

Nord – opus sudului’

Est – In dreapta Nordului;

Vest – in stanga Nordului exact ca pe cadranul unei busole.

pcard

 

2. Metoda umbrei betelor

Se infige in pamant un bat. Se marcheaza capatul umbrei cu o piatra sau orice alta metoda. Dupa aproximativ 15 – 20 minute se va marca al doilea punct in care se afla capatul umbrei. Apoi se stabileste jumatatea distantei dintre cele doua pietre. Linia imaginara care pleaca de la aceasta jumatate catre bat, este axa Nord/Sud.

bete

 

Succes !

 

Capcana Impotriva Tantarilor

O iesire in natura, la pescuit sau in orice alt scop poate fi un esec din cauza tacurilor tantarilor. Exista o multitudine de masuri de combatre a acestora de la fumigene, pastile pana la echipamente electronice cu ultrasunete. Totusi, nu de putine ori s-a constatat ca solutiile simple si la indemana pot avea un randament superior celor “omologate”. De aceea va propun sa incercati metoda de indepartare a tantarilor, folosind o capcana de tantari conform desenului de mai jos.

MULT SUCCES !

antitantar

Masurari in teren

Masurarea latimii unui curs de apa:

1. Incearca sa gasesti un reper pe malul opus (B). Pune barbia in piept, iar una din  palme o pui deasupra fruntii ca un cozoroc. Priveste reperul astfel incat acesta sa se afle la baza palmei. Fara a misca capul si palma executa o intoarcere la 90 de grade. Vezi ce observi la baza palmei un alt reper in punctul C. Masoara la pas distanta din locul unde te afli pana in punctul C. Lungimea CD este egala cu latimea cursului de apa.

masurar

2. Aflandu-va in punctul A cautati un reper pe malul opus, o piatra, un copac, etc ( punctul X ). Va rotiti 90 de grade si faceti 15 pasi. Aici marcati locul, cu o piatra, un bat, o haina sau altceva, (punctul B) . Continuati in aceeasi directie cu inca 15 pasi pana in punctul C . Odata ajuns aici va rotiti iarasi 90 de grade si va deplasati pana cand reperele din punctele X si B se suprapun. Punctul unde aceste repere se suprapun este Y. Distanta CY este distanta AX adica chiar latimea cursului de apa.

latime2

 

Folosirea panzei carbonizate la aprinderea focului

Panza carbonizata, asa cum veti vedea in clipul urmator se va comporta ca un carbune in initializarea focului. Aceasta poate pastra o scanteie pentru o perioada lunga de timp, putand fi folosita ulterior. Panza carbonizata se obtine din arderea fara flacara a unei panze cu fibra naturala, de preferat bumbac. Ca vas de ardere se poate folosi o cutie de ness cu o gaura in capac pentru evacuarea gazelor, conform fotografiei urmatoare.

DSCN3663 DSCN3666

Avantajul acestei panze este ca o singura scanteie, oricat de mica ar fi odata ajunsa pe panza va fi “captata” si multiplicata de aceasta.

Va doresc succes !

Aprinderea unui foc cu ajutorul amnarului.

Pentru clipul de mai jos am folosit un amnar combinat cu un rezervor simplu ” Made in China” cu un pret de aproximativ 1 USD. Amnarul este un recipient de plastic, ce are in interiorul sau spatiu pentru combustibilul de aprindere si pe laterale, tot in interior doua bucati de pasla care se vor imbiba. Ca si combustibil am pus benzina pur si simplu.

Cateva aspecte fata de acest amnar:

PRO: usor, scantei puternice, dopul rezervorului este prevazut cu garnitura, pe tija dopului se afla o bucata de otel tare necesara obtinerii scanteilor, focul se aprinde din prima daca avem combustibil suficient.

CONTRA: Imitatie chinezeasca ieftina a marcii Zippo

$(KGrHqJHJDgFG8yjfvygBR0iMz6k2!~~60_12

Video:

——————–

O noua iesire in natura si aprinderea focului folosind un alt model de amnar tip “cheie” un cutit realizat din panza de gater, si vegetatie uscata gasita la fata locului.

Bushcraft

Bushcraft

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bushcraft este termenul folosit pentru aptitudinile de supraviețuire pe termen lung. Este un termen mai popular printre vorbitorii de limba englezǎ, însă denumirea este din ce în ce mai asimilată și în limba altor popoare. Denumirea a fost popularizată în emisfera sudică (Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud) de maiorul australian Les Hiddins cunoscut mai mult pentru emisiunile anilor 80, „Bush Tucker man“. În emisfera nordică omologul său, Mors Kochanski și mai recent prin Ray Mears, termenul câștigă teren mai ales în Marea Britanie, prin emisiunile sale despre supraviețuirea pe termen scurt și lung în natură. Bushcraft este de fapt abilitatea de a supraviețui și a avea o viață decentă cu resursele oferite de natură. Aptitudinile „Bushcraft-ului“ sunt date de cunoștințele strămoșilor umani despre colectarea și folosirea resurselor din zonele în care trăiau. Buscraft cuprinde o listă de aptitudini: obținerea și întreținerea focului, urmărirea și vânarea animalelor, construcția adăpostului, uzul obiectelor tăioase ca toporul și cuțitul, colectarea plantelor comestbile necultivate, sculptarea lemnului cu unelte simple (cuțit, topor, cuțit curbat), construcția de recipiente din materiale naturale, confecționarea sforilor, împletirea crenguțelor pentru construirea coșurilor sau obiecte de artizanat și multe altele. Acestea sunt abilitățile cunoscute strămoșilor noștri, multe dintre ele fiind folosite și astăzi printre popoarele băștinașe ale lumii sau chiar ca hobby pentru cei din țările puternic industrializate.

————————————————————————————————————————————

Primul meu cutit pentru brushcraft:

Am decis sa imi fac un cutit pe placul meu pentru iesirile in natura. Nu am optat pentru “iatagane” de mari dimensiuni, am dorit sa am un cutit usor, mic si rezistent. Nefiind expert in prelucrarea si tratarea fierului m-am decis sa incerc construirea acestuia dintr-o lama de fierastrau uzata, motivul fiind acela ca aceasta lama este deja calita. Debitarea cutitului am facut-o cu un flex. Din pacate cuprins de febra lucrului, nu am facut fotografii decat spre final. Cutitul obtinut are o lama rezistenta, se poate folosi cu succes pentru taiat si despicat lemne, lovirea lamei cu un corp dur nefiind o problema. De asemenea produce scantei puternice la frecarea pe bara de magneziu, fiind util la aprinderea focului. Pe parcurs sper sa vedeti acest cutit in actiune intr-unele din videoclipurile mele viitoare.

knife0

 

Panza din care am debitat lama cutitului.

 

knife1

 

Cutitul la final.

 

Masurarea cantitatilor de precipitatii

Caracteristica Unitatea de masura Corelatia unitatilor de masura
Temperatura grade Celsius (C)
grade Fahrenheit (F)
grade Kelvin (K)
C= ( F – 32 ) x 0,55
F = C = 1,8 + 32
K = C + 273,15
Presiunea
atmosferica
hectopascal (hPa)
milibar (mb)
milimetru a coloanei de mercur (mm)
1 hPa = 1 mb.1 hPa = 0,7506 mm1 mb,
1 hPa = 0,7506 mm1 mm = 1,3332 hPa,
mb760 mm = 1013,3 hPa
Viteza vantului metru pe secunda (m/s)
kilometru pe ora (km/h)
1 m/s = 3,6 km/h
1 km/h = 0,278 m/s
Cantitatea precipitatiilor milimetri (mm) 1 mm = 10000 litri/ha = 1 litri/m2
Radiatia solara megadjoul pe metru patrat(MJ/m2)
kilovat pe ora (kW/h)